piątek, 7 września 2018

Pulpety z manioku ze śmietaną

O manioku pisałam już wiele, warto go zajadać bo stanowi jeden z pierwszej trójki po ryżu, i ziemniakach składnik żywienia na całym świecie.
Zrobiłam z manioku potrawkę, placki z manioku, zapraszam do skorzystania z pomysłów.
Dziś pulpety, pieczone w piekarniku, bez dodatkowego tłuszczu czyli zdrowe, a do tego pyszne i pożywne.
Zachęcam do spróbowania.
Maniokowe pulpety .


Składniki:
  • 700 g obranego korzenia manioku
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 6 - 7 łyżek mąki z tapioki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • kwaśna śmietana 12% do podania
  • koperek do posypania



Przygotowanie:
  • Maniok obrałam ze skóry, obrałam także cebulę i czosnek.
  • Starłam warzywa na tarce o drobnych oczkach.
  • Powstała tak papka jak na placki ziemniaczane tylko gęściejsza, do której wbiłam jajo, posoliłam, dodałam pieprzu i wsypałam mąkę z tapioki - czyli mąkę właśnie z manioku, wymieszałam wszystko dokładnie.
  • Z masy ulepiłam kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • One podczas pieczenia trochę się spłaszczą.
  • Piekłam maniokowe kulki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 40 minut.
  • Podałam pulpeciki z kleksem kwaśnej śmietany posypane koperkiem.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Mniszek lekarski zwany mleczem

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger