Ja jeszcze takowej nie spotkałam ale wszystko przede mną.
Dziś pizza, właśnie z tymi papryczkami, znakomita na razowym spodzie, polecam, połączenie kuchni włoskiej i hiszpańskiej.
Szybka pizza z pomidorami.
Składniki:
Ciasto na spód:
- 200 g mąki pszennej graham T 1850
 - 300 g mąki pszennej T 500
 - 260 ml wody
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 łyżka oleju
 - 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
 - sos do posmarowania jak do okonomiyaki
 
- 1 duży pomidor
 - 100 g papryczek Padrón
 - 80 g sera królewskiego - brzeg spodu pizzy
 - 4 - 5 łyżek startego sera manchego
 - oliwa do skropienia pomidorów
 
Przygotowanie pizzy:
- Wszystkie składniki na ciasto włożyłam do misy robota i wymieszałam a potem wyrabiałam aż ciasto stało się elastyczne i plastyczne.
 - Odstawiłam ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
 - Potem rozciągnęłam ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt owalu.
 - Ser królewski pokroiłam w słupki i umieściłam go na brzegu pizzy, zawijając ciastem.
 - Posmarowałam ciasto sosem, ułożyłam plastry pomidora i pomiędzy nimi papryczki, posypałam startym serem i skropiłam oliwą.
 
- Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
 
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
| Bocian | 
2 komentarze
Oj zjadłam bym taką pyszności
OdpowiedzUsuńNic tylko zrobić i zajadać.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.