poniedziałek, 3 września 2018

Pizza z pomidorami i papryczkami Padrón

Papryczki Padrón to takie małe cuda wprost z Hiszpanii, które jada się w całości, razem z pestkami a wśród słodkich maleństw czasami może trafić się jedna pikantna.
Ja jeszcze takowej nie spotkałam ale wszystko przede mną.
Dziś pizza, właśnie z tymi papryczkami, znakomita na razowym spodzie, polecam, połączenie kuchni włoskiej i hiszpańskiej.
Szybka pizza z pomidorami.


Składniki:
Ciasto na spód:

  • 200 g mąki pszennej graham T 1850
  • 300 g mąki pszennej T 500
  • 260 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • sos do posmarowania jak do okonomiyaki
Dodatkowo:
  • 1 duży pomidor
  • 100 g papryczek Padrón
  • 80 g sera królewskiego - brzeg spodu pizzy
  • 4 - 5 łyżek startego sera manchego
  • oliwa do skropienia pomidorów

Przygotowanie pizzy:
  • Wszystkie składniki na ciasto włożyłam do misy robota i wymieszałam a potem wyrabiałam aż ciasto stało się elastyczne i plastyczne.
  • Odstawiłam ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
  • Potem rozciągnęłam ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt owalu.
  • Ser królewski pokroiłam w słupki i umieściłam go na brzegu pizzy, zawijając ciastem.
  • Posmarowałam ciasto sosem, ułożyłam plastry pomidora i pomiędzy nimi papryczki, posypałam startym serem i skropiłam oliwą.

  • Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Bocian

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger