środa, 13 czerwca 2018

Okonomiyaki - japońskie placki

Placki japońskie przedstawiałam już wcześniej, miały dużą oglądalność, zobaczcie je sobie sami.
Dziś przedstawiam wersję ekskluzywną, bardzo wykwintną.
Po zjedzeniu tych placków buzia i brzuch cieszą się jak szalone.
Pomysł na te wypasione placki poddała mi Marieta Marecka i Jej program "365 obiadów Mariety Mareckiej".
Jest w plackach wszystko co najlepsze, ale warto pamiętać aby składniki były najlepszej jakości. 
Płatki suszonego tuńczyka bonito i mirin do nabycia w Kuchniach Świata lub na allegro.
Podobno w Japonii placki okonomiyaki można spotkać na każdym rogu a dodają do nich to co lubisz i uwielbiasz, uwzględniając podstawę czyli kapustę.
Okonomiyaki - japońskie placki.



              Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • ok. 1 szklanki dashi - proszek dashi rozpuszczony we wrzątku - lub bulionu drobiowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka mirinu
  • ok. 3 szklanek poszatkowanej drobno kapusty białej lub pekińskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 gałązki grubszego szczypiorku
  • 12 dużych, świeżych krewetek
  • 6 - 8 plastrów wędzonego boczku
           Sos do okonomiyaki:
  • ¼ szklanki ketchupu
  • 2 - 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki Sosu Worcestershire
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 - 2 łyżek mirinu
  • 1 łyżka octu ryżowego
           Japoński majonez:
  • 1 duże żółtko - jak najświeższe, w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego - w temperaturze pokojowej
  • ½-1 łyżeczki cukru rzcinowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • duża szczypta dashi w proszku
  • ok. 1 łyżki octu ryżowego
  • sól do smaku
            Do dekoracji:
  • suszone płatki tuńczyka bonito
  • szczypiorek
  • koperek
  • 2 jaja


Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i solą. 
Dolewałam do mieszanki bulion i mirin oraz wbiłam jaja, trzepaczką wymieszałam na gładkie ciasto.
Krewetki umyłam, obrałam, drobno pokroiłam, dodałam do ciasta.
Dodałam także drobno poszatkowaną kapustę i szczypiorek, dokładnie wymieszałam.
Na dwóch patelniach rozgrzałam olej i na rozgrzany wylałam po połowie ciasto.
Ogień nie może być zbyt intensywny aby placki się nie spaliły.
Tak smażyłam je 5 minut pod przykryciem, po czym na wierzchu ułożyłam po 3 - 4 plastry boczku
i przewróciłam placki boczkiem do dołu, nakryłam patelnię pokrywką i smażyłam kolejne 5 minut.
Aby zrobić sos wymieszałam ze sobą wszystkie składniki.
Aby zrobić majonez japoński zrobiłam tak: utarłam żółtko z cukrem, musztardą, dashi w proszku i octem.
Teraz dodawałam olej cienkim strumieniem ciągle ubijając aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany tak jak nasz polski majonez.
Pod koniec smażenia placka, na trzeciej patelni usmażyłam 2 jaja sadzone.
Placek ułożyłam na talerzu, polałam go czerwonym sosem, nałożyłam porcje majonezu, na wierzchu ułożyłam jajo sadzone, posypałam koperkiem i szczypiorkiem oraz obowiązkowo płatkami suszonego tuńczyka bonito, są one bardzo ważne.

Smacznego.
Przepis kuchni japońskiej według Mariety Mareckiej.
                                         "Podróże małe i duże"
Stawy w Konstantynowie Łódzkim

4 komentarze

  1. Ach ale narobiłaś mi smaczku:))))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu wystarczy upiec a potem pochwal się co wyszło i czy smakowało.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nic trudnego, wystarczy usmażyć, są pyszne.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger