piątek, 21 września 2018

Pieczona perliczka z jabłkami i ziemniakami

Perliczka, ptak którego mięso zostało zapomniane, nie wiedzieć czemu.
Ma bardzo zdrowe, ciemne, chude, lekkostrawne mięso.
Smakiem mięso perlicy przypomina dziczyznę, a ponieważ jest ciemne należy odpowiednio je przygotować aby nie przesuszyć bo wówczas jest niesmaczne.
Ja dziś upiekłam ptaka zwijając go w szynkę parmeńską, z jabłkami i ziemniaczkami.
Rezultat jest taki że obiad zniknął bardzo szybko z talerzy, polecam gorąco.
Perlica pieczona z jabłkami, podana z ziemniaczkami.


Składniki: 4 porcje

  • 1 perliczka ok. 1000 g
  • 10 - 15 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3/4 - 1 szklanki białego wytrawnego wina
  • oliwa do skropienia ptaka
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • fasolka szparagowa do podania

Farsz:

  • 1 jabłko średniej wielkości
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

  • Perliczkę umyłam, osuszyłam i natarłam oliwą na zewnątrz i w środku, odstawiłam na bok.
  • Jabłko wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, wymieszałam z oliwą, majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
  • Do wnętrza perliczki włożyłam farszu aż po same brzegi, zszyłam otwór nicią bawełnianą, można spiąć wykałaczką.
  • Zewnątrz zawinęłam ptaka szynką parmeńską, jest on lepki od oliwy i szynka fajnie się przykleja.
  • Włożyłam mięso do naczynia do zapiekania, obłożyłam resztą jabłek, zalałam winem,


  • nakryłam pokrywką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół przez 45 minut, podlewając kilka razy mięso sosem z pieczenia.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cząstki, włożyłam na blaszkę, polałam oliwą, posypałam ziołami i czosnkiem, wymieszałam i piekłam razem z perliczką.
  • Na ostatnie 15 minut zdjęłam pokrywkę aby przyrumienić perliczkę.
  • Podałam kawałki mięsa z perliczki z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową z wody.

Smacznego.
Pomyła własny.
"Podróże małe i duże"
Bazylika Katedralna - Łowicz

2 komentarze

  1. Od dawna mam ochotę przyrządzić perliczkę a teraz wiem jak:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger