sobota, 8 września 2018

Ogórki konserwowe z miodem i kardamonem

Domowych przetworów nigdy dość, czy to ogórki czy pomidory, czy inne warzywa.
Konserwowe ogóreczki z dodatkiem miodu i aromatycznego kardamonu wyszły rewelacyjnie i dlatego wszystkim polecam.
Ogórków na straganach jeszcze mnóstwo, konserwujemy na zimę małe ogóreczki.
Konserwowe ogórki z dodatkami.


Składniki: 5 słoików 0,9 l

  • 2000 g małych ogórków gruntowych
  • kwiatostany kopru 
  • 1 główka czosnku
  • 2 marchewki
  • 15 plastrów korzenia chrzanu
  • 5 łupinek czarnego kardamonu
  • ziele angielskie
Zalewa:
  • 2000 ml wody
  • 250 ml octu spirytusowego
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie ogórków:

  • Zagotowałam wodę z octem, wyłączyłam ogień, dodałam miód, wymieszałam.
  • Ogórki wymyłam i osuszyłam, marchew i chrzan obrałam i pokroiłam w plastry, obrałam czosnek.
  • Wyszorowałam słoiki, wyparzyłam je.
  • Do każdego słoika włożyłam kwiatostan kopru, po 3 plastry chrzanu, 2 ząbki czosnku, 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego i po 1 łupince czarnego kardamonu.
  • Poukładałam w słoikach ogórki, zalałam je zalewą.
  • Słoiki zakręciłam i pasteryzowałam w garnku z wodą przez 20 minut.
  • Po kilku dniach są gotowe do spożycia.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Frombork

2 komentarze

  1. Muszą być smaczne:))może jeszcze takie zrobię:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger