poniedziałek, 24 września 2018

Danie chińskie z owocami morza

Dania chińskie mają to do siebie że robi się je szybko a smakują wyśmienicie.
Makaronu ryżowego nie trzeba nawet gotować, on mięknie na patelni a warzywa pokrojone wszystkie w takie same słupki też nie wymagają specjalnej obróbki cieplnej.
Zachęcam zatem do skosztowania mojej wersji dania chińskiego.
Chińszczyzna z owocami morza.


Składniki:
  • 2 - 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cukinia
  • 150 g makaronu ryżowego
  • garść oliwek nadziewanych migdałami
  • 200 g owoców morza - u mnie mieszanka: ośmiorniczki, kalmary, mątwy, krewetki i małże
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 100 ml wody
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
  • Pokroiłam w słupki cukinię wcześniej umytą, wraz ze skórką, posiekałam czosnek i szalotkę.
  • W słupki pokroiłam także paprykę a oliwki pokroiłam na trzy każdą.
  • Makaron ryżowy, miałam ryżowe tagliatelle, połamałam na krótsze kawałki.
  • Rozmroziłam mieszankę owoców morza.
  • Teraz zaczęłam smażyć.
  • Na patelni rozgrzałam olej ryżowy, dodałam czosnek i szalotkę, smażyłam minutę.
  • Teraz dodałam cukinię i paprykę, smażyłam 3 minuty.
  • Na patelnię włożyłam owoce morza i smażyłam kolejne 3 minuty.
  • Teraz wrzuciłam makaron, smażyłam minutę, wlałam wodę i sos sojowy i gotowałam ciągle mieszając 5 minut aż makaron zmiękł.
  • Na koniec wrzuciłam oliwki, wymieszałam i danie gotowe.
  • Na talerzu posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Park romantyczno - sentymentalny w Arkadii

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger