wtorek, 14 sierpnia 2018

Naleśniki z migdałowym farszem i sosem czekoladowym

Pyszne te naleśniki są, oj pyszne.
Pewnie każdy lubi inne naleśniki na słodko, a to z serem a to z dżemem lub owocami.
Te z farszem migdałami i bakaliami są obłędne, a do tego polane sosem jogurtowym i czekoladowym są niesamowite, polecam gorąco.
Naleśniki z sosem czekoladowym i farszem migdałowym.


Składniki:

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej T 650 
  • 2 jaja 
  • 1 żółtko 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • szczypta soli 
Farsz:
  • 150 g zmielonych migdałów 
  • 50 g miękkiego masła 
  • 2 łyżki rodzynków 
  • 2 łyżki suszonych czereśni 
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 2 łyżki ksylitolu 
Sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki farszu jw. 
Do podania:
  • sos czekoladowy


Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki ciasta zmiksowałam na gładko i odstawiłam aby ciasto "odpoczęło" na 15 minut.
  • Potem usmażyłam naleśniki.
  • Masło utarłam z ksylitolem, wymieszałam z bakaliami i zmielonymi migdałami.
  • Masą migdałową posmarowałam naleśniki i zwinęłam w rulon.
  • Naleśniki podsmażyłam na łyżce oleju na rozgrzanej patelni.
  • Jogurt wymieszałam z 3 łyżkami farszu, polałam naleśniki.
  • Na koniec polałam sosem czekoladowym.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Muchołówka szara

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger