środa, 15 sierpnia 2018

Bułki na zakwasie z curry

Pyszne bułki na zakwasie, to idealne śniadanie, idealna kanapka do pracy czy szkoły.
Polecam te pachnące bułki bo pracy z nimi mało a smak i aromat obłędny.
Korzystajcie z przepisu, zachęcam.
Jeśli chcecie aby bułki szybciej urosły dodajcie 1/4 łyżeczki drożdży instant i wtedy nie wkładamy do lodówki tylko wyrasta 3 - 4 godziny w cieple.
Zakwasowe bułki z curry.


Składniki: 10 sztuk
  • 310 g zakwasu żytniego 
  • 370 g wody 
  • 12 g soli 
  • 100 g otrębów pszennych 
  • 350 g mąki pszennej T 650 
  • 2 łyżeczki curry w proszku



Przygotowanie bułeczek:
  • Do miski włożyłam zakwas, dodałam sól, wodę, wymieszałam.
  • Potem dodałam mąkę i otręby, proszek przyprawy curry, wymieszałam dokładnie ale nie za długo aż składniki się połączyły w jednolite ciasto.
  • Zamknięty pojemnik z ciastem wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
  • Jeśli chcecie aby bułki szybciej urosły dodajcie 1/4 łyżeczki drożdży instant i wtedy nie wkładamy do lodówki tylko wyrastają 3 - 4 godziny w cieple.
  • Po czasie przebywania z lodówce wyjęłam ciasto na zewnątrz i ocieplało się 30 minut.
  • Ciasto wyjęłam na stolnicę i podzieliłam na 10 części i z każdej uformowałam bułkę.
  • Bułki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i pozwoliłam im rosnąć przez 1 - 1,5 godziny.
  • Gdy wyrosły spryskałam je wodą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Piekłam bułki przez 25 - 30 minut, upieczone studziłam na kratce.

Smacznego.
Autor przepis: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Samiec kopciuszka

2 komentarze

  1. Pani Doroto, bułeczki tak pysznie wyglądają, że nie trzeba prosić dwa razy o ich przygotowanie. "Udekorujemy" je jeszcze pestkami dyni lub słonecznika.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger