sobota, 4 sierpnia 2018

Lody czekoladowo - kawowe z miętą

Znalazłam przepis w książce " Roślinne kłamstwo" Steven R. Gundry, MD.
Zauroczył mnie ten przepis, i lody w mojej zamrażarce szybko się mroziły, trochę pozmieniałam ale i tak są pyszne.
Lody są kremowe, delikatne, rozpływają się w ustach.
Zróbcie sobie i Wy, lato wszak w pełni.
Orzeźwiające lody czekoladowo - kawowe z dodatkiem mięty.


Składniki:
  • 500 ml mleczka kokosowego 
  • 1/2 szklanki ksylitolu 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 2 obrane awokado Hass 
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty 
  • 80 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao

Przygotowanie lodów:
  • Do garnka wlałam mleko, dodałam ksylitol, kawę i kakao i podgrzewając mieszałam do rozpuszczenia ksylitolu.
  • Posiekałam czekoladę i wsypałam do garnka, zdjęłam z ognia i mieszałam aż czekolada całkowicie się rozpuściła.
  • Masę mleczną wlałam do kielicha blendera, dodałam ekstrakt waniliowy, obrane awokado i listki mięty i zmiksowałam na gładki krem.
  • Lody wlałam do pojemnika i włożyłam do zamrażarki.
  • Przez pierwsze 3 godziny mieszałam masę widelcem aby równo się zamrażała, a dodatkowo napowietrzała przez 3 godziny.
  • Potem pozostawiłam do całkowitego wymrożenia.
  • Przed podaniem wyjęłam lody z zamrażarki 30 minut wcześniej aby zmiękły i ładnie się kulkowały.
Smacznego.
Przepis z książki "Roślinne kłamstwo".
"Podróże małe i duże"
Kwietniowa mirabelka

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger