sobota, 4 sierpnia 2018

Lody czekoladowo - kawowe z miętą

Znalazłam przepis w książce " Roślinne kłamstwo" Steven R. Gundry, MD.
Zauroczył mnie ten przepis, i lody w mojej zamrażarce szybko się mroziły, trochę pozmieniałam ale i tak są pyszne.
Lody są kremowe, delikatne, rozpływają się w ustach.
Zróbcie sobie i Wy, lato wszak w pełni.
Lody czekoladowo - kawowe z miętą.


                    Składniki:

  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 obrane awokado Hass
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 80 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao


Do garnka wlałam mleko, dodałam ksylitol, kawę i kakao i podgrzewając mieszałam do rozpuszczenia ksylitolu.
Posiekałam czekoladę i wsypałam do garnka, zdjęłam z ognia i mieszałam aż czekolada całkowicie się rozpuściła.
Masę mleczną wlałam do kielicha blendera, dodałam ekstrakt waniliowy, obrane awokado i listki mięty i zmiksowałam na gładki krem.
Lody wlałam do pojemnika i włożyłam do zamrażarki.
Przez pierwsze 3 godziny mieszałam masę widelcem aby równo się zamrażała, a dodatkowo napowietrzała przez 3 godziny.
Potem pozostawiłam do całkowitego wymrożenia.
Przed podaniem wyjęłam lody z zamrażarki 30 minut wcześniej aby zmiękły i ładnie się kulkowały.
Smacznego.
Przepis z książki "Roślinne kłamstwo".
                                          "Podróże małe i duże"
Kwietniowa mirabelka

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger