poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Kisz ze szpinakiem

Szybko, pysznie i pożywnie, oto przedstawiam bardzo delikatne danie ze szpinakiem.
Wystarczy zakręcić, na blaszkę wylać i do piekarnika, potem zajadać ze smakiem.
Polecam gorąco, kisz jest bardzo delikatny i puszysty.
Placek ze szpinakiem.

Składniki: foremka 24 x 24 cm
  • 200 ml mleka
  • 40 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki masła
  • 5 jajek
  • mała cebula drobno pokrojona
  • 1 szklanka listów świeżego szpinaku
  • parmezan do posypania - 80 g
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie kiszu:
  • Piekarnik nagrzałam do temperatury 190 C z opcją grzania góra/dół.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Jaja zmiksowałam z cebulką, śmietanką, masłem i mlekiem, solą i pieprzem na gładką masę.
  • Szpinak umyłam i osuszyłam.
  • Podsmażyłam go na oliwie.
  • Masę wylałam do formy, a na wierzchu rozłożyłam podsmażony szpinak.
  • Piekłam 20 minut, po czym wyjęłam, posypałam startym serem i podpiekałam jeszcze 5 - 8 minut aż ser się zrumienił.
  • Zajadamy gorący.
Smacznego.
Przepis: Smaki Warszawy, ul. Żurawia 47/49, Warszawa, www.smakiwarszawy.pl
"Podróże małe i duże"
Pracowite mrówki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger