niedziela, 19 sierpnia 2018

Ambasador

Ciasto to piekłam będąc jeszcze nastolatką, smakowało zawsze wszystkim gościom.
Teraz naszła mnie tak wielka ochota i upiekłam znowu, smak i aromat nie do pobicia.
Polecam i Wam wersję z alkoholem dla dorosłych lub bez, dla dzieciaków.
Ciasto "Ambasador".


Składniki: blaszka 24 x 24 cm
Biszkopt:
  • 2 jaja 
  • 1 żółtko 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 szklanki mąki pszennej T 500 
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 
Krem:
  • 250 g masła 
  • 2 żółtka 
  • 1/4 szklanki ksylitolu lub cukru 
  • 1/2 szklanki rodzynków 
  • 1/2 średniego ananasa 
  • 25 ml białego rumu 
  • sok z 1 małej cytryny 
  • 250 ml mleka 
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 łyżeczki suszonych ziarenek wanilii lub ekstraktu


Najpierw upiekłam biszkopt.
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Białka ubiłam na sztywno, powoli dodawałam cukier dalej ubijając aż się cały rozpuścił.
  • Do ubitych białek dodawałam po 1 żółtku dalej ubijając.
  • Na koniec dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam łopatką.
  • Formę wysmarowałam masłem i wylałam do niej masę, posypałam po wierzchu wiórkami kokosowymi.
  • Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 130 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
  • Upieczony i wystudzony biszkopt przekroiłam na dwa blaty.
Teraz krem.
  • Z mleka odlałam 1/4 szklanki, resztę zagotowałam z ksylitolem.
  • W odlanej części mleka wymieszałam mąkę ziemniaczaną z ziarenkami wanilii i wlałam do gotującej części mleka, zagotowałam i odstawiłam do wystudzenia.
  • Do wystudzonego budyniu dodawałam po łyżce masło a potem żółtka, pokrojone w kostkę ananasy, rum i sok z cytryny.
  • Na dno blaszki włożyłam jeden blat, wylałam krem, nałożyłam drugi blat z wiórkami, udekorowałam ananasem i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Smacznego.
Przepis z archiwum rodzinnego.
"Podróże małe i duże"
Dziurawiec

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger