sobota, 18 sierpnia 2018

Makaron ze szpinakiem, cytrynowymi boczniakami i burratą

Pyszny obiad mam dziś do pokazania.
Będzie szybko, smacznie i pożywnie, rozkosz znajdą miłośnicy serów, jak i makaronu, niech dołączą do nich szpinakowi wielbiciele.
Burrata to taki ser jak mozzarella, tylko w środku ma płynną masę śmietanową, pyszny.
Zachęcam do gotowania.
Makaron ze szpinakiem, serem i boczniakami cytrynowymi.


Składniki:
  • 100 g szpinaku 
  • 2 małe szalotki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól morska 
  • pieprz świeżo mielony 
  • 75 g boczniaków cytrynowych 
  • 1 łyżka oleju 
  • 200 g makaronu tagliatelle z oregano 
  • 1 kulka sera burrata - ok. 125 g 
  • świeże listki tymianku do posypania 
  • garść kiełków fasoli mung


Przygotowanie dania:
  • Makaron ugotowałam al'dente.
  • Szpinak umyłam, osuszyłam, pokroiłam w paski.
  • Posiekałam cebulkę i czosnek i podsmażyłam na oliwie, dodałam szpinak.
  • Smażyłam aż szpinak puścił sok a potem go odparowałam.
  • Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Boczniaki podsmażyłam na oleju razem z kiełkami fasoli mung, posoliłam.
  • Wymieszałam makaron ze szpinakiem, ułożyłam na talerzu boczniaki.
  • Na talerzu ułożyłam plastry sera, a śmietankę wylałam wprost na makaron.
  • Posypałam listkami tymianku.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pan zięba

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger