środa, 18 lipca 2018

Sernik limonkowy z pieczonymi truskawkami

Nie zdążyłam z przepisem jak sezon truskawkowy był w pełni, niemniej jednak jeszcze truskawki są i będzie druga tura i koniecznie zajmijcie się jego upieczeniem.
Kremowa konsystencja sera i aromatyczne pieczone truskawki przypadną wszystkim do gustu, polecam.
Przepis pochodzi z książki "Słodko" Yotam Ottolenghi i Helen Goh.
Uwielbiam tego faceta i jego przepisy, książki kucharskie pisze tak jak najlepszą powieść, polecam gorąco.
Jedynie co zmieniłam w przepisie to ilość cukru, dałam ksylitol i znacznie mniej niż Yotam proponuje, podaję jednak oryginalne proporcje.
Teraz jednak zajmiemy się sernikiem.
Pieczone truskawki w pysznym serniku według Yotama Ottolenghi.


Składniki: forma 24 x 32 cm lub tortownica 24 cm
Spód:

  • 65 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżka skrobi kukurydzinanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jaja - białka oddzielone od żółtek
  • 80 g ksylitolu - w oryginale jest 130 g drobnego cukru
  • nasiona z 1/4 laski wanilii
  • drobno starta skórka z limonki - ok. 1 łyżeczki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 30 g stopionego masła

Masa serowa:

  • 900 g twarogu śmietankowego
  • 90 g ksylitolu - w oryginale jest 180 g drobnego cukru
  • ok. 5 dużych jaj - waga 290 g
  • 90 g kwaśnej śmietany
  • drobno otarta skórka z 3 limonek - ok. 1 łyżki
  • 1 łyżka soku z limonek

Pieczone truskawki:

  • około 30 dużych truskawek bez szypułek 600 g
  • 20 g cukru pudru trzcinowego + 1 łyżeczka do oprószenia


Przygotowanie:

  • Rozgrzałam piekarnik do temperatury 170 C z termoobiegiem lub 190 C z opcją grzania góra/dół.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Najpierw zrobiłam spód biszkoptowy.
  • Oddzieliłam żółtka od białek.
  • Żółtka ubiłam z 70 g ksylitolu na puszysta masę aż do białości.
  • Białka ubiłam ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę, z resztą ksylitolu - 20 g, a po dodaniu słodzidła ubijałam na sztywną pianę.
  • Cukier rozdzielamy 100 g i 30 g.
  • Do żółtek dodałam przesiana mąkę, proszek do pieczenia i skrobię oraz sól, wymieszałam delikatnie łopatką.
  • Dodałam sok i skórkę z limonki, wymieszałam.
  • Do ciasta dodałam na dwa razy pianę i delikatnie wmieszałam ją w ciasto.
  • Na sam koniec wlałam roztopione masło.
  • Wyłożyłam ciasto do formy i piekłam przez 12 minut, aż ciasto się lekko zrumieniło.
  • Zmniejszyłam temperaturę piekarnika po upieczeniu biszkoptu do 150 C z termoobiegiem lub 170 C góra/dół.
  • Do misy robota włożyłam twaróg, ksylitol i wanilie i utarłam na gładki krem.
  • Jaj musi tu być 290 g wtedy sernik będzie kremowy i pyszny, dlatego podana jest waga aby je zważyć bez skorupek i ewentualnie dodać jeszcze jedno lub odjąć.
  • Ciągle miksując dodawałam po jednym jaju.
  • A na koniec dodałam sok i skórkę z limonki oraz śmietanę, masa jest rzadka.
  • Wylałam masę serową na upieczony spód i piekłam 55 minut, środek sernika może być trochę luźny.
  • Sernik może popękać ale truskawki przykryją nierówności.
  • Wyłączyłam piekarnik a sernik zostawiłam w środku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez około godzinę.
  • Potem wyjęłam na zewnątrz aby całkiem wystygł, a na koniec wstawiłam do lodówki na minimum 4 godziny.
  • Upiekłam truskawki jak sernik się chłodził.
  • Na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam na niej kratkę a na  kratce truskawki szpiczasta stroną do góry.
  • Oprószyłam je 20 g cukru pudru i piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 C z termoobiegiem lub 250 z opcją góra/dół.
  • Truskawki wyjęłam z piekarnika, przestudziłam a potem ułożyłam na zimnym serniku, skropiłam sokiem który wyciekł z truskawek.
  • Posypałam po wierzchu cukrem pudrem i wstawiłam na godzinę do lodówki.
  • Teraz to już tylko zajadać.



Smacznego.
Przepis z książki "Słodko" Y.Ottolenghi, H. Goh.
"Podróże małe i duże"
Muzeum Miasta Łowicza

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger