środa, 25 lipca 2018

Sałatka buraczana z mietą

Sałatka buraczana to moja ulubiona sałatka, robię ją często a smakuje wybornie.
Pierwszy raz odkryłam ją jak byliśmy w Ciechocinku, podali ją na wielkanocny obiad i mnie urzekła, zrobiłam według własnych proporcji i jemy ją często od tamtej pory.
Polecam wszystkim gorąco.
Buraczano - miętowa sałatka.


Składniki:
  • 3 ugotowane lub upieczone buraki czerwone 
  • 1 jabłko 
  • 1/2 pęczka szczypioru 
  • 3 gałązki - same listki mięty 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól morska do smaku 
  • szczypta cukru trzcinowego 


Przygotowanie sałatki:
  • Buraczki obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, włożyłam do miski, skropiłam octem jabłkowym.
  • Jabłko umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w drobną kostkę.
  • Posiekałam wcześniej umytą i osuszona miętę i szczypiorek, dodałam do buraczków, posoliłam, dodałam cukier, wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
  • Najlepiej smakuje schłodzona.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Wiosna w kwietniu była piękna

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger