sobota, 7 lipca 2018

Potrawka z bobu, papryki i chorizo

Danie znakomite na letni obiad czy obiadokolację.
Same pyszności w środku, bób, świeży lub mrożony, groszek mrożony lub świeży, no i moje ulubione chorizo.W rezultacie pyszny obiad na talerzu, polecam gorąco.
Potrawka z bobem, papryką i chorizo, jak z Hiszpanii.


Składniki:
  • 1 łyżka oliwy 
  • 140 g cienkiej kiełbasy chorizo 
  • 700 g passaty pomidorowej 
  • szczypta cukru trzcinowego 
  • sól morska do smaku 
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 papryka czerwona ramiro 
  • 1 cebula 
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 
  • 300 g bobu obranego - miałam mrożony 
  • 330 g groszku zielonego - miałam mrożony 
  • świeża natka pietruszki do posypania 
  • pieprz czarny do smaku


Przygotowanie:
  • Pokroiłam kiełbasę chorizo w plastry i wysmażyłam na suchej patelni, zdjęłam kiełbasę z patelni.
  • Papryki pokroiłam na duże kawałki, czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki a cebulę w ćwierćplasterki.
  • Na patelni został tłuszcz z chorizo, dodałam oliwę i podsmażyłam czosnek i cebulkę, potem kawałki papryki, smażyłam jeszcze 3 minuty.
  • Dodałam passatę, sól, cukier, natkę suszoną i gotowałam 5 minut.
  • Teraz dodałam z powrotem kiełbasę, bób i groszek, ciecierzycę i gotowałam 5 minut.
  • Na talerzu posypałam pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Dzięcioł zielony

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger