niedziela, 29 lipca 2018

Kopytka z manioku

Maniok to taki afrykański ziemniak, pyszny, zdrowy i pożywny ale tylko gotowany, surowego nie jadamy.
Tym razem wykorzystałam go do zrobienia kopytek, wyszły rewelacyjnie, coś pomiędzy zwykłymi kopytkami a kluskami śląskimi, delikatne i pożywne.
Użyłam do ich zrobienia mąki z tapioki czyli z manioku, więc maniok w całej okazałości.
Podsmażane kopytka z manioku.


Składniki:
  • 500 g manioku
  • 20 ml mleka
  • mąka z tapioki w ilości 1/4 odjętego pure z manioku
  • olej do smażenia

Przygotowanie kopytek z manioku:
  • Obrałam i pokroiłam w kostkę maniok.
  • Gotowałam go do miękkości w osolonej wodzie jakieś 10 minut, odcedziłam.
  • Wlałam do manioku mleko i ugniotłam na pure, wystudziłam.
  • Wyjęłam pure na blat, zrobiłam z niego koło i odjęłam 1/4 z całości a w to miejsce dodałam mąkę.

  • Dodałam teraz odłożone pure, dodałam szczyptę soli i zagniotłam elastyczne ciasto.
  • Z ciasta zrobiłam wałki i pocięłam je na kopytka.

  • Kopytka smażyłam ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
  • Można zajadać same lub z sosem albo jako dodatek do mięsa.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Pan Kos

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger