wtorek, 10 lipca 2018

Kluski leniwe z bułką tartą

Połączenie idealne, kluski leniwe i lekko słona zasmażona bułka tarta na masełku.
Uwielbiam także leniwe polane masłem i posypane cukrem.
A Ty jakie leniwe uwielbiasz?
To są kluski z mojego dzieciństwa, są idealne.
Dziś w wersji zdrowszej czyli z mąką orkiszową razową.
Kluski leniwe podane z zasmażaną bułką tartą.


Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego 
  • 2 jaja 
  • 100 g mąki pszennej T 650 
  • 50 g mąki orkiszowej razowej 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki masła 
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie klusek leniwych:
  • Twaróg włożyłam do miski, rozgniotłam widelcem.
  • Dodałam do miski jaja i obie mąki a także szczyptę soli.
  • Zagniotłam ciasto które następnie podzieliłam na mniejsze kawałki.
  • Z każdego kawałka zrobiłam wałek, pokroiłam na kopytka.
  • Zagotowałam wodę z solą i do wrzącej wrzucałam leniwe.
  • Od momentu wypłynięcia gotowałam 3 minuty.
  • Bułkę przesmażyłam z masłem i szczyptą soli, polałam leniwe.
Smacznego.
Przepis z PRL-u
"Podróże małe i duże"
Dzięcioł duży

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger