wtorek, 10 lipca 2018

Bułki śniadaniowe dla leniwych na zakwasie

Dlaczego bułki dla leniwych? no bo pracy przy nich mało a smakują wybornie na śniadanie czy na kolację.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Bułki śniadaniowe z użyciem zakwasu dla leniuszków.



Składniki: 10 bułek
  • 230 g zakwasu pszennego na mące razowej 
  • 460 g wody 
  • 110 g mąki orkiszowej razowej 
  • 90 g otrębów żytnich miałkich 
  • 590 g mąki pszennej T 650 
  • 12 g soli 
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant - nie koniecznie

Przygotowanie bułek dla leniwych:
  • Do misy robota włożyłam zakwas, dodałam mąkę, otręby, sól, wlałam wodę i wyrobiłam ciasto.
  • Jeśli macie słabe, młode zakwasy wystarczy dodać odrobinę drożdży i ciasto pięknie wyrośnie.
  • Wyrabiałam ciasto 10 minut na pierwszym biegu robota i 3 minuty na drugim biegu.
  • Ciasto ma być elastyczne.
  • Odpoczywało jakieś 30 minut a potem wstawiłam je w dużym pojemniku do lodówki na 24 godziny bo nie miałam czasu na dalszą obróbkę.
  • Po tym czasie ciasto pięknie wyrosło więc wyjęłam je z lodówki, 30 minut ocieplałam a potem wyjęłam na blat, podzieliłam na 10 części.
  • Z każdej części zrobiłam bułkę i nacięłam ją tępą stroną noża prawie do końca.

  • Ułożyłam bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrastania na 30 minut. 
  • Wyrośnięte bułki spryskałam wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Studziłam bułki na kratce.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Drozd paszkot

4 komentarze

  1. No jeszcze nie miałam okazji sama zrobić buleczek! Ale pyszne napewno :) Ja dziś będę robić na obiad kluski z śliwkami! ❤ Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino na kluski ze śliwkami to się wpraszam, bo uwielbiam. Zrobienie bułek to nic trudnego, zachęcam do zrobienia według przepisu a nie pożałujesz.

      Usuń
  2. Wyglądają cudownie i nawet nie wyobrażam sobie jak pięknie muszą pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, nic trudnego upiec i zajadać, pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger