niedziela, 3 czerwca 2018

Surówka z czarnej rzepy z brokułem i majerankiem

Piękny majeranek rośnie w mojej donicy i prosi się żeby go wykorzystać.
Ja uwielbiam majeranek i dodaję go gdzie można i gdzie się da.
Kupiłam także wyśmienite octy w tym czosnkowy i olej pistacjowy.
W lodówce czarna rzepa i brokuł, składniki idealne do surówki.
Ja zajadam ją wprost w wielkiej michy taka jest pyszna, polecam.
Surówka z czarnej rzepy z brokułem i majerankiem.

                   Składniki:

  • 1/2 średniego brokuła
  • 1 średnia czarna rzepa
  • 2 średnie marchewki
  • 4 łyżki octu czosnkowego
  • 3 czubate łyżki listków majeranku świeżego
  • sól morska do smaku
  • 4 łyżki oleju pistacjowego z prażonych pistacji

Brokuła poszatkowałam na tzw. mandolinie na plasterki, można zetrzeć na tarce która plasterkuje.
Rzepę i marchewkę obrałam i starłam na tarce jarzynowej o grubych oczkach, połączyłam z brokułami.
Do miski z warzywami wlałam ocet czosnkowy, olej pistacjowy, dodałam sól do smaku, wymieszałam i pozostawiłam na godzinę aby smaki się przegryzły a brokuł zmiękł.
Przed podaniem posypałam listkami majeranku.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
Kwietniowy Szpak

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger