poniedziałek, 4 czerwca 2018

Jaja sadzone w oliwie z sumakiem i pasta z awokado

Jaja sadzone w oliwie i zapiekane to przepis kuchni północnego Izraela.
Niewiele potrzeba składników oprócz dobrych jaj, dobrej oliwy i znakomitego sumaku.
Sumak, przyprawa krajów bliskiego wschodu, lekko kwaskowata, idealna do jaj.
Do jaj idealnie pasuje tutaj pasta z awokado z czerwonym pieprzem i ulubione pieczywo na zakwasie.
Polecam gorąco.
Inspirację znalazłam u FIK-a a przepis pochodzi z książki "Divine Food" pod redakcją Davida Halivy.
Proponuje wykorzystać pomysł i cieszyć się pysznym śniadaniem.
Jaja sadzone w oliwie z sumakiem i pasta z awokado.


                   Składniki: 2 porcje

  • 4 jaja
  • 8 łyżek oliwy extra vergine
  • 2 łyżeczki sumaku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

                   Pasta z awokado:

  • 1 duże awokado - miałam Hass
  • sok z 1 - 2 limonek
  • kilka łyżek oliwy extra vergine
  • listki natki pietruszki lub kolendry
  • 1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki zielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu malgaskiego 
  • różowa sól himalajska
  • chleb na zakwasie do podania
  • ulubione kiełki do podania - miałam z fasoli mung


Rozgrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół.
Małe naczynka do zapiekania - kokilki - napełniłam po 2 łyżki oliwy.
Wstawiłam je do piekarnika na 5 minut aby podgrzać oliwę.
Potem wyjęłam naczynka z piekarnika i ostrożnie aby się nie poparzyć wbiłam po jednym jaju do każdej.
Jaja posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam sumakiem.
Ponownie wstawiłam do piekarnika na 5 - 7 minut aż białko się ścięło.
Pozostawiłam chwilę aby oliwa przestała się burzyć.
Przygotowałam pastę.
Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę i oddzieliłam skórkę od miąższu, rozgniotłam widelcem, skropiłam sokiem z limonki i dodałam 2 - 3 łyżki oliwy, wymieszałam.
Wszystkie rodzaje pieprzu rozgniotłam w moździerzu, dodałam porządną szczyptę, wymieszałam.
Dodałam sól do smaku.
Podałam jaja z kromkami chleba na zakwasie z pastą posypaną kiełkami i natką pietruszki z tłuczonym pieprzem.
Najlepiej smakuje jak wybiera się chlebem jajo z kokilki.
Polecam.

Smacznego.
Przepis z książki "Divine Food"
Źródło.
                                          "Podróże małe i duże"
Półwysep "Grzybek" jezioro Białe - Augustów

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger