niedziela, 3 czerwca 2018

Cytrynowe spaghetti z warzywami

Kolejne szybkie i smakowite danie na talerzu, którym się tutaj dzielę.
Spaghetti to mój ulubiony makaron i chętnie po niego sięgam, dziś z warzywami, doskonały i pożywny.
Polecam na obiad.
Cytrynowe spaghetti z warzywami.


               Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • oliwa do smażenia
  • 1 duża różowa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 bakłażana
  • 1 puszka - 400 ml pomidorów
  • 85 g oliwek nadzianych cytryną
  • 1 puszka - 140 g kukurydzy
  • 1/4 kiszonej cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku cienkiego - "siedmiolatki"
  • sól morska
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

Makaron ugotowałam al'dente.
Posiekałam cebulę i czosnek a także kiszoną cytrynę.
Bakłażana umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę.
Na patelni podgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę i czosnek a potem kostki bakłażana.
Smażyłam 5 minut, dodałam pomidory i dalej smażyłam aż sos zgęstniał.
Dodałam osączone oliwki, kukurydzę, sól, cukier i pieprz do smaku a także oregano i natkę, wymieszałam.
Makaron wymieszałam z warzywami, ułożyłam na talerzu i posypałam szczypiorem.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
                                         "Podróże małe i duże"
Augustów - Cypel "Grzybek"
Gościu zmęczony przysiądź i odpocznij w ciszy, wśród świergotu ptaków i szumu fal.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger