sobota, 9 czerwca 2018

Pudding z tapioki z marakują

Małe kuleczki tapioki są znakomitym składnikiem wielu deserów.
Tym razem w połączeniu z kwaskowatą marakują deser wyszedł obłędny.
Polecam gorąco, fajnie gasi pragnienie.
Deser jest znakomitą alternatywą dla ciasta a i szybko się robi.
Pudding z tapioki z marakują.


                   Składniki:

  • 1 puszka - 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki drobnych kulek tapioki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 owoce marakui


Kulki tapioki wsypałam do garnka, zalałam mlekiem i pozostawiłam na 60 minut aby kulki napęczniały.
Potem dodałam do garnka ksylitol,  mleczko kokosowe, szczyptę soli i gotowałam 12 - 15 minut.
Potem dodałam jeszcze ekstrakt z wanilii, wymieszałam i przelałam do pucharków.
Na wierzchu każdego pucharka wyłuskałam miąższ z 1 marakui.
Wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
                                      "Podróże małe i duże"
Jezioro Necko - Augustów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger