piątek, 8 czerwca 2018

Pilaw z czarną fasolką i kukurydzą

Pilaw to danie kuchni Bliskiego Wschodu z ryżu z dodatkiem mięsa i warzyw.
Popularne jest także na Bałkanach i Azji Środkowej.
Ja dziś proponuję pilaw z czarną fasolką i kukurydzą, pyszne i sycące.
Idealne na obiadowe danie.
Pilaw z czarną fasolką i kukurydzą.


                    Składniki:

  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 10 cm białej części pora
  • 1 czerwona papryka ramiro
  • 170 g kukurydzy z puszki
  • 400 ml - 1 puszka fasoli czarnej
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżka sosu z limonką, kolendrą i chili
  • sol morska
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki do posypania

Cebulę i czosnek pokroiłam w kostkę, osączyłam kukurydzę i fasolkę na sicie.
Posiekałam umytą wcześniej i osuszoną natkę pietruszki.
Pora umyłam i pokroiłam w półplasterki.
Kurczaka pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam oliwę i zeszkliłam na niej cebulę i czosnek a potem dodałam pora i paprykę i chwilę smażyłam.
Dodałam kostki mięsa kurczaka i razem smażyłam kolejne 2 minuty.
Teraz na patelni wylądował ryż, smażyłam 2 minuty, zalałam bulionem, dodałam sos z chili, fasolkę i kukurydzę, dobrze wymieszałam, przykryłam patelnię pokrywką i na małym ogniu gotowałam 15 minut.
Potem zdjęłam patelnię z ognia i pozostawiłam pod przykryciem jeszcze na 5 minut.
Posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
                                        "Podróże małe i duże"
Augustów - Jezioro Białe

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger