czwartek, 14 czerwca 2018

Pieczeń z karkówki z pieczarkami

Jeśli już najdzie mnie ochota na mięso to musi być pyszne tak jak dzisiejsze danie.
Mięso jest kruche, soczyste i mega pyszne a w sosie z pieczarkami jest obłędne, ma lekko cytrynowy posmak, polecam.
Gotowi na pyszny obiad? zapraszam.
Liście limonki kafir nabędziecie w marketach lub w Kuchniach świata.
Pieczeń z karkówki z pieczarkami.


                  Składniki:

  • 500 - 600 g karkówki wieprzowej
  • mąka do obtaczania mięsa
  • sól morska
  • 400 g brązowych pieczarek
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • garść liści limonki kafir
  • olej do smażenia

Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plastry.
Każdy plaster obtoczyłam w mące.
Pieczarki pokroiłam w grube plastry.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim z obu stron mięso.
Zdjęłam z patelni, wrzuciłam pieczarki, smażyłam aż się zrumieniły, nie mieszałam a jedynie potrząsałam patelnią.
Posoliłam pieczarki.
Teraz wlałam bulion, włożyłam z powrotem mięso, wrzuciłam listki kafiru i dusiłam pod przykryciem 20 minut.
Podałam z kaszą gryczaną, polecam.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
                                        "Podróże małe i duże"
Rzeka Rospuda

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger