piątek, 1 czerwca 2018

Makaron w sosie pomidorowym z ostrygami i oliwkami

Duże i mniejsze dzieci dziś niech zjedzą taki oto lekki obiad.
Zrobicie go szybko, będzie smakował bo jest obłędny w smaku więc nic tylko gotujemy.
Polecam nie tylko na Dzień Dziecka ale zawsze, jako szybki obiad.
Wszystkim dzieciom małym i dużym mnóstwa radości życzę.
Makaron w sosie pomidorowym z ostrygami i oliwkami.


                  Składniki:

  • 3 małe szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 kiszonej cytryny
  • 4 oliwki zielone nadziewane piri - piri
  • 85 g oliwek zielonych nadziewanych migdałami
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 100 g czarnych oliwek
  • sól do smaku
  • szczypta cukru
  • 1 puszka pomidorów krojonych - 400 ml
  • 1 puszka - 85 g ostryg podwędzanych w oleju słonecznikowym
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 250 g makaronu Lane kluski lub ulubionego
  • oliwa do smażenia


Ugotowałam makaron al'dente.
Posiekałam drobno czosnek, szalotkę, kiszoną cytrynę oraz oliwki z piri - piri.
Na patelni rozgrzałam oliwię i podsmażyłam najpierw czosnek i szalotkę, potem dodałam kiszone cytryny i oliwki z piri - piri.
Smażyłam minutę i dodałam pomidory, gotowałam aż sos zgęstniał.
Potem dodałam puszkę ostryg wraz z sosem, oregano i wszystkie oliwki, zagotowałam.
Wymieszałam zawartość patelni z makaronem.
Na talerzu posypałam posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
                                          "Podróże małe i duże"
Trochę ochłody w słoneczne dni - Augustów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger