poniedziałek, 28 maja 2018

Placki z manioku i ziemniaków

Placki ziemniaczane lubią wszyscy, placki z manioku upiekłam raz i jestem zachwycona.
Miałam mały maniok i jeden korzeń to byłoby za mało placuszków, więc dodałam do niego naszych polskich ziemniaków i powiem Wam że wyszły przepyszne, polecam gorąco.
Są miękkie w środku i chrupiące po brzegach, bardziej delikatne niż same z ziemniaków.
Podałam z surówką z brokułów i czarnej rzepy.
Placki z manioku i ziemniaków.

                   Składniki:

  • 1 bulwa - 600 g manioku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 różowa cebula
  • sól różowa himalajska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 jajo
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej T 650
  • olej do smażenia
  • surówka do podania
  • sok wielowarzywny do podania

Obrałam ze skórki maniok i ziemniaki a także cebulę.
Starłam na tarce o małych oczkach i maniok, i ziemniaki a także cebulę.
Do miski dodałam jajo, sól i mąkę wymieszałam.
Na rozgrzanym oleju smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
Osączałam usmażone placki na ręczniku papierowym.
Podałam je z surówką i sokiem warzywnym.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                       "Podróże małe i duże"
Ptasie radio - szpaki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger