środa, 23 maja 2018

Pasta z selera i kaszy jaglanej

Na FB w grupie "Co jedzą polskie bezgluty" ktoś umieścił przepis na pyszną pastę i choć ja nie muszę wystrzegać się glutenu, składniki pasty stosuję w mojej diecie i chętnie skorzystałam z przepisu.
Pasta jest pyszna, smakuje trochę ja smalec ze skwarkami i dlatego polecam serdecznie.
Pasta z selera i kaszy jaglanej.


               Składniki:

  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/4 dużej bulwy selera
  • 1 duża cebula
  • olej kokosowy do smażenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 1 łyżka sosu sojowego

Selera obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
Skropiłam go oliwą, rozłożyłam na blaszce i piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra dół do momentu aż stał się miękki.
Kaszę jaglaną opłukałam na sicie wrzącą wodą a potem jeszcze chwilę pod bieżącą wodą, gorącą z kranu.
Przełożyłam do garnka, zalałam 1/2 szklanki wody i gotowałam 20 minut do miękkości na maleńkim ogniu.
Cebulę posiekałam i podsmażyłam na oleju kokosowym.
Potem w kielichu blendera albo ręcznym blenderem zmiksowałam ugotowaną kaszę z upieczonym selerem, dodałam podsmażoną cebulkę i sos sojowy, wymieszałam.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i schłodziłam w lodówce.
Polecam wszystkim bardzo gorąco.
Smacznego.
Przepis z FB.
                                         "Podróże małe i duże"
Augustów wczoraj czy dziś?

2 komentarze

  1. Coś dla mojej Córki, ja też ograniczam jedzenie mięsa, ale czasem się skuszę...ona nie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger