środa, 30 maja 2018

Marokański gulasz warzywny na ostro

Czasami serwujemy sobie dania całkiem ostre tak jak dzisiejszy gulasz.
Jednak jeśli nie lubicie tak ostrych to wystarczy dodać mniej marokańskiej, kiszonej pasty czosnkowej.
Danie jest pikantne i doskonałe w smaku, polecam.
Marokański gulasz warzywny na ostro.


           Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1 ostra papryczka albo mniej jeśli nie lubicie ostro
  • 2 papryki czerwone
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 średniego bakłażana
  • 1 i 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • 4 nieduże korzenie kurkumy
  • 1 łyżeczka albo mniej marokańskiej kiszonej pasty czosnkowej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól morska
  • szczypta cukru trzcinowego
  • jogurt naturalny do podania

Najpierw posiekałam drobno czosnek i imbir a także papryczkę chili i korzenie kurkumy.
Przy obieraniu korzonków kurkumy lepiej założyć rękawiczki gumowe bo bardzo brudzi ręce i blat.
Cukinię, papryki czerwone i bakłażana pokroiłam wraz ze skórką w dużą kostkę.
Posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem.
Na oliwie podsmażyłam papryczkę chili, kurkumę, czosnek i imbir, dodałam paprykę, cukinię i bakłażana, smażyłam 3 minuty.
Podlałam teraz warzywa passatą pomidorową, dodałam pastę czosnkową, sól i cukier i gotowałam pod przykryciem 15 minut.
Na koniec dodałam zioła, dymkę wraz ze szczypiorem i podałam z jogurtem.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
W Augustowie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger