wtorek, 22 maja 2018

Draniki kresowe z mięsem

Jeśli lubicie kuchnię kresów to danie jest dla Was.
Jeśli lubicie placki ziemniaczane to tym bardziej zjedzcie.
Jeśli lubicie kotlety mielone to na pewno sobie nie odmówicie draników.
To takie połączenie tych dwóch dań a efekt zachwycający, zobaczcie zresztą sami.
Draniki kresowe z mięsem.


                Składniki:

  • 1000 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy 
  • jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650

                 Nadzienie:

  • 250 g mięsa mielonego - ja dałam  mielone z szynki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • jajo
  • 4 - 5 łyżek wody
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana do podania


Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach, tak samo jak i cebulę.
Dodałam jajo, sól, pieprz ziołowy i czarny po szczypcie, wymieszałam.
Na koniec dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam.
Do misy blendera przełożyłam mięso, dodałam wodę, jajo, sól, pieprz i czosnek i miksowałam aż mięso stało się lepkie i zbite.
Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam małe porcje ciasta, rozpłaszczałam je, kładłam łyżkę mięsa, znowu spłaszczyłam i ponownie porcja ciasta.
Smażyłam draniki z obu stron na złoty kolor, potem osączałam na ręczniku papierowym.
Podałam z kwaśną śmietaną.
Są pyszne, zapewniam.
Smacznego.
Źródło.
                                           "Podróże małe i duże"
Ulice Augustowa

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger