czwartek, 12 kwietnia 2018

Dorsz w cieście francuskim

Małe, chrupiące pakieciki z ciasta francuskiego a w środku co? soczysty kawałek ryby,  pieczona papryka i listki szpinaku.
Połączenie wyszło znakomite i warto takie pakieciki sobie zafundować, polecam.
Dorsz w cieście francuskim.


                   Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego - 1 op.
  • 300 g fileta z dorsza
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 - 2 strąki pieczonej papryki
  • garść liści szpinaku baby
  • jajo do smarowania ciasta

Ciasto rozwinęłam i pocięłam na kwadraty - 8 sztuk.
Rybę umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kawałki, posoliłam.
Paprykę osączyłam z zalewy bo miałam ze słoika i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Umyłam i osuszyłam listki szpinaku.
Na każdy kwadrat nałożyłam kawałek ryby, listki szpinaku, kawałek papryki i oprószyłam pieprzem.
Złożyłam rogi ciasta do góry zlepiając je jak kopertę.
Ułożyłam pakieciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam rozbełtanym jajem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut aż się ładnie zrumieniły.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                       "Podróże małe i duże"
Jezioro Białe - Augustów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger