sobota, 10 marca 2018

Łódzkie pecyny

W moim domu, w domu mojej babci robiło się prażoki z kapuśniakiem i pewnie czytelnicy bloga już je znają.
Typowo łódzkie danie.
Kiedy natknęłam się na przepis na te łódzkie pecyny, stwierdziłam że mają podobny sposób wykonania, zrobiłam i powiem że smakują wybornie.
Dlatego i ten łódzki przepis przedstawiam dzisiaj.
Zróbcie koniecznie, są przepyszne i bardzo treściwe.
Łódzkie pecyny.


               Składniki: 4 porcje

  • 1000 g ziemniaków
  • 250 g żytniej mąki T 720
  • 200 g wędzonego boczku
  • 150 g twarogu
  • sól morska

Ziemniaki obrałam, pokroiłam na kawałki aby potem równo się gotowały.
Zalałam ziemniaki wodą na tyle aby tylko woda przykryła ziemniaki, posoliłam i ugotowałam.
Po ugotowaniu, nie odlewając wody utłukłam ziemniaki.
Do gorącej masy wsypywałam mąkę cały czas mieszając masę.
Powstanie kleista masa ziemniaczana.
Nakryłam garnek pokrywką, postawiłam na maleńkim ogniu i chwilę gotowałam aby ciasto "doszło", nie może pachnieć surową mąką.
Metalową łyżką zanurzaną w wodzie formowałam kluski - pecyny.
Układałam je w naczyniu do zapiekania.
Boczek pokroiłam i wysmażyłam na patelni, polałam nim pecyny.
Na koniec pokruszyłam na wierzchu twaróg.
Zapiekałam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
Podałam z surówką.
Smacznego.
Przepis kuchni łódzkiej.
                                            "Podróże małe i duże"
Największy księżyc 2017 r - listopad

2 komentarze

  1. Pochodze z lodzi, ale nigdy nie slyszalam o tym daniu ;/ Bardziej kojarzy mi sie z Poznaniem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalazłam przepis na jakiejś regionalnej łódzkiej stronie, nie mogę odnaleźć źródła. Poszperam i dam znać.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger