sobota, 10 marca 2018

Harira - marokańska zupa

Harira to narodowa marokańska zupa.
Można ją zjeść w tanich barach, ekskluzywnych restauracjach, także na ulicznych straganach nocą.
Można do niej dodać różne składniki tak aby za każdym razem była inna, może być z makaronem, soczewicą, z ziemniakami, z daktylami czy limonką.
Dzisiaj harira na moim stole dzięki inspiracji Marty Dymek.
Popróbujcie tej wersji bo jest znakomicie sycąca i bardzo aromatyczna.
Harira - marokańska zupa.


                Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • 1 puszka - 400 ml krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2000 ml wody
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 pęczek kolendry posiekany wraz z łodyżkami
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • olej do smażenia 
  • sól morska

               Do podania:

  • ćwiartki limonki lub cytryny
  • daktyle


Cebulę pokroiłam w dużą kostkę, marchew umyłam, obrałam i również pokroiłam w kostkę.
W dużym garnku rozgrzałam tłuszcz i podsmażyłam na nim cebulę i marchew a potem dodałam wszystkie przyprawy.
Smażyłam całość ok. 5 minut a potem wlałam passatę i pomidory, zagotowałam.
Teraz do garnka trafiła soczewica czerwona i zielona a także woda, łyżka soli, posiekana pietruszka i posiekana wraz z łodyżkami kolendra.
Od momentu zagotowania gotowałam 20 - 30 minut.
Czerwona soczewica powinna się rozpaść i zagęścić zupę a zielona ma być al'dente czyli "na ząb".
Na koniec dodałam ciecierzycę, gotowałam 5 minut i doprawiłam jeszcze do smaku sola, jeśli trzeba.
Podałam z cząstkami cytryny którą skrapia się zupę i z daktylami do przegryzania.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej.
Źródło.
                                         "Podróże małe i duże"
Pani zięba

2 komentarze

  1. Słyszałam o tej zupie coś kiedyś w jakimś programie kulinarnym, jak dla mnie troszkę zbyt trudne do przygotowania bo w ogóle nie umiem robić zup :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupy robi się najłatwiej, dodajesz do garnka ulubione składniki i gotujesz a potem zajadasz. Musisz popróbować bo harira to prosta zupa.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger