piątek, 16 lutego 2018

Makaron z warzywami i grzybami leśnymi

Szybki i pyszny obiad dziś na stole.
Lubicie takie szybkie i smakowite dania? czy lepiej takie wyszukane i pracochłonne?
Ja lubię i takie i takie, czasami szybko a czasami wolno ale z radością pichcenia a potem zajadamy smaczne dania.
Użyłam tutaj grzybów leśnych, mogą być mrożone albo w sezonie świeże.
Zapraszam na obiad.
Makaron z warzywami i grzybami leśnymi.


                 Składniki:

  • 5 - 6 kapeluszy świeżych podgrzybków
  • 200 g makaronu tagliatelle 
  • 1 różowa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 niedużej cukinii
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Najpierw przygotowałam warzywa czyli obrałam i pokroiłam w piórka różową cebulę.
Jeśli nie znajdziecie różowej dajcie zwykłą, jednak różowa ma ostrzejszy smak.
Grzyby oczyściłam.
Paprykę pokroiłam w kostkę a pomidory wraz ze skórką również w kostkę.
Posiekałam czosnek a seler pokroiłam w plasterki, cukinię wraz ze skórką pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam oliwę i zeszkliłam na niej czosnek i cebulę.
Dodałam na patelnię pokrojone w paski grzyby, smażyłam 3 minuty.
Potem dodałam paprykę, selera, cukinię i dusiłam pod przykryciem 3 minuty.
Na patelnię włożyłam teraz pomidory i dusiłam kolejne 3 minuty.
Zdjęłam pokrywkę i gotowałam aż sos stał się gęsty.
Dosoliłam do smaku i oprószyłam pieprzem.
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
Na talerzu ułożyłam makaron obok warzywa z grzybami.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
Sroka

8 komentarze

  1. Bardzo ciekawie to wszystko wygląda :) Nie wpadłabym na taki pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tu jestem po to abyś miała inspiracje, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Nie jadłam takiego zestawu chociaż tagliatelle gości u nas dosyć często.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zmienić nawyki i zrobić sobie coś odmiennego.

      Usuń
  3. U Ciebie zawsze coś smacznie inspirującego:))))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się jak mogę Reniu, dziękuję.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Cieszę się że się podoba, radze wypróbować.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger