sobota, 6 stycznia 2018

Roladki serowe w liściach kapusty czerwonej

Pomysł na roladki pochodzi z gazety Be Active, ja trochę go pozmieniałam według własnych potrzeb.
Pyszne śniadanie dziś miałam, roladki nie dość że są cudnej urody to jeszcze smakują wybornie.
Zamiast tradycyjnego pasztetu polecam zrobić takie roladki, oczy się cieszą a brzuch jeszcze bardziej.
Roladki serowe w liściach kapusty czerwonej.


           Składniki:

  • 10 liści kapusty czerwonej
  • 200 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól morska
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka chrzanu

Liście kapusty zalałam wrzątkiem w garnku, blanszowałam 3 - 4 minuty.
Odcedziłam, wystudziłam, odcięłam nerwy kapuściane tak jak na gołąbki.
Dwa liście pokroiłam w paseczki.
Ser włożyłam do miski, dodałam posiekany koperek, chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wymieszałam.
Na każdym liściu układałam porcję sera, rozłożyłam równo na liściu, na serze ułożyłam kostkę z kapusty i zwinęłam roladę tak jak na gołąbki.
Roladki schłodziłam w lodówce a potem kroiłam na kawałki i podałam z pieczywem.
Smacznego.
Przepis z Be Active.
                                          "Podróże małe i duże"
Akacja - wspomnienia - czerwiec 2017

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger