sobota, 27 stycznia 2018

Orecchiette z owocami morza i boczniakami

Orecchiette to taki włoski makaron jak małe łódeczki w których ukrywają się najsmakowitsze kąski dania.
Dosłownie tłumaczenie orecchiette znaczy "małe uszy".
Tutaj pasują znakomicie i super współpracują z owocami morza i boczniakami, polecam gorąco.
Danie szybkie, pyszne i zdrowe.
Orecchiette z owocami morza i boczniakami.


            Składniki:

  • 250 g makaronu orecchiette
  • 250 g boczniaków
  • 1 duża szalotka
  • 200 g grillowanych owoców morza
  • 1 zielona papryka
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki do posypania


Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
Boczniaki oczyściłam i pokroiłam wzdłuż blaszek na paski.
Paprykę po oczyszczeniu pokroiłam w paski a szalotkę obrałam i pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam cebulę i paprykę, teraz dodałam pokrojone boczniaki i zostawiłam je do momentu aż się zrumieniły, nie mieszajcie, bo puszczą sok a nie jest to wskazane.
Na koniec dodałam osączone z zalewy owoce morza, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Wymieszałam wszystko z makaronem i przełożyłam na talerze, posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
                                       "Podróże małe i duże"
Jesienią w Bełdowie
Na zdjęciu skutki orkanu jaki nawiedził okolicę w październiku.

2 komentarze

  1. O matko!!!!jakie wytworności:)))na pewno przepyszne:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne, pyszne, polecam Reniu do wypróbowania.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger