czwartek, 30 listopada 2017

Letnia zupa

Choć nazwa wskazuje że jest to zupa na lato to pyszna jest właśnie teraz.
Idealnie rozgrzewa zmarznięte ciała w listopadowe, słotne dni.
Nazwałam ją letnią bo przypomina mi letnie, słoneczne, długie dni i dzięki temu od razu na duszy raźniej.
Zapraszam na pyszną zupę.
Letnia zupa.
Składniki:
  • porcja rosołowa - u mnie grzbiet kurczaka i 2 udka
  • 1500 ml wody
  • 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 - 4 listki laurowe
  • sól morska
  • 2 marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1/2 niedużego kalafiora
  • 1 nieduży por
  • 2 gałązki natki z selera
  • 2 gałązki natki z pietruszki
  • 1 puszka - 212 g mieszanki warzywnej mexico - miałam Bonduelle - w skład mieszanki wchodzi kukurydza, groszek i papryka czerwona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie zupy:
  • Umyłam dokładnie pora, osuszyłam i pokroiłam w plasterki.
  • Marchew wymyłam, obrałam i pokroiłam w plastry.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę a kalafiora podzieliłam na różyczki.
  • Posiekałam natki selera i pietruszki.
  • Osączyłam mieszankę mexico.
  • Umyłam kurczaka, zalałam go zimną wodą, dodałam, sól, ziele angielskie i włożyłam listek laurowy, gotowałam mięso do miękkości.
  • Wyjęłam mięso z rosołu i jak przestygło obrałam od kości i pokroiłam.
  • Do bulionu włożyłam marchew, pora, natki, ziemniaki, kalafiora i mieszankę mexixco, gotowałam 20 minut.
  • Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy, pokrojone mięso i wymieszałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Chełmno

2 komentarze

  1. Letnia zupa na jesień? :) czemu nie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? wszystko można jadać kiedy mamy tylko na to ochotę i składniki, pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger