piątek, 1 grudnia 2017

Amerykański chleb kukurydziany

Pyszny bochen mam dziś do pokazania.
Kukurydziany chleb to alternatywa dla osób które nie mogą jeść glutenu.
Chleb smakuje inaczej niż ten pszenny, jest lekko słodkawy ale jest równie dobry i warto go upiec.
Szybko się go robi i piecze więc spróbujcie koniecznie.
Amerykański chleb kukurydzany.


            Składniki:

  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g osączonych ziaren kukurydzy
  • 400 g rzadkiego jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki stopionego masła

Do miski przesiałam mąkę i proszek do pieczenia.
Kukurydzę zmiksowałam na pure, dodałam do mąki.
W drugiej misce zmiksowałam jogurt, jajka, stopione i wystudzone masło.
Do suchych składników dodałam płynne i zarobiłam ciasto może lekko się kruszyć ale da się zagnieść kulę.
Z ciasta zrobiłam bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Oprószyłam chleb mąką i piekłam bochen w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut lub do suchego patyczka.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                        "Podróże małe i duże"
Pelplin

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger