poniedziałek, 27 listopada 2017

Harcha - marokański chlebek

Harcha czyli marokański chlebek.
Fajna alternatywa dla zwykłych bułek czy tostów na śniadanie.
Można go podawać na słodko i wytrawnie, wybór zostawiam zajadającym.
Harcha - marokański chlebek.


                  Składniki:

  • 250 g semoliny
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub semoliny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g ciepłego mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml oliwy


W misce połączyłam mleko, drożdże i cukier, pozostawiłam na 5 minut.
Potem do miski dodałam semolinę, oliwę, sól i proszek do pieczenia.
Mieszałam aż składniki dobrze się połączyły, odstawiłam na 15 minut.
Jak ciasto odpoczęło podzieliłam je na 6 części i z każdej zrobiłam kulkę.
Z każdej kulki uformowałam chlebek, piekłam je na suchej patelni po 5 minut z każdej strony.
Podałam z konfiturą z wiśni.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej.
                                        "Podróże małe i duże"
Żurawki

2 komentarze

  1. Bardzo ciekawie i pysznie wygląda:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest inny niż nasz chleb ale równie pyszny, polecam Reniu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger