niedziela, 26 listopada 2017

Ciasto migdałowe z malinami

To ciasto jest mega pyszne, wilgotne, kwaskowe od malin.
Jeśli spotkacie w sklepach maliny świeże użyjcie świeżych, jeśli nie użyjcie mrożonych, też będzie ok.
Ciasto szybko się robi aby potem zajadać pyszny deser, zachęcam do pieczenia.
Pomysł zaczerpnęłam z Moje Wypieki i Dorota napisała że spokojnie ciasto można mrozić. 
Ciasto migdałowe z malinami.


                Składniki: forma 20 cm

  • 140 g zmielonych migdałów
  • 140 g masła
  • 140 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 140 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g malin
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder trzcinowy do posypania


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki na ciasto oprócz malin umieściłam w misce robota kuchennego i zmiksowałam do połączenia składników, nie za długo.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej połowę ciasta.
Na cieście ułożyłam 3/4 malin, przykryłam drugą częścią ciasta i ułożyłam resztę malin, wciskając je lekko w ciasto.
Wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut lub do suchego patyczka.
Chłodne już ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis Moje Wypieki.
                                          "Podróże małe i duże"
Żurawki
Malownicze żurawki spotkane w Toruniu.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger