wtorek, 28 listopada 2017

Paella z pomidorami i mieszanką morską

Paella czytaj paeja to danie kuchni hiszpańskiej podobne do włoskiego risotto.
Jest z paellą jeszcze mniej pracy niż z risottem.
Dodajemy ulubione składniki i za 40 minut zajadamy, zachęcam do zrobienia.
Paella z pomidorami i mieszanka morską.


              Składniki:

  • 4 - 5 łyżek oliwy - miałam z marynaty karczochów ze słoika
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ryżu - dałam canaroli
  • 3 duże pomidory
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • opakowanie - 500 g mieszanki owoców morza - kałamarnica, paluszki surimi, kraby, małże orientalne, krewetki, biała ryba
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cząstki cytryny do podania


Posiekałam czosnek i włożyłam go na zimną oliwę na patelni, smażyłam aż stał się szklisty, 1 minutę.
Dodałam ryż i chwilę smażyłam aż się zeszklił.
Teraz dodałam pomidory starte na tarce o drobnych oczkach.
Całość zalałam bulionem, przemieszałam.
Na wierzch wsypałam mieszankę morską, lekko przemieszałam.

Teraz nie mieszając już gotowałam pod przykryciem 20 minut.
Wyłączyłam ogień, patelnię nakryłam ręcznikiem i pozostawiłam na kolejne 20 minut.
Przed podaniem posypałam natką pietruszki i podałam z cząstkami cytryny.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej autorski.
                                       "Podróże małe i duże"
Chełmno

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger