sobota, 14 października 2017

Syrop z siemienia lnianego

Ponieważ mamy sezon gryp, zapaleń oskrzeli, przeziębień i kaszlu postanowiłam napisać ten post abyście i Wy skorzystali z tego dobrodziejstwa jakim jest syrop z siemienia lnianego.
Jest to idealny syrop na uciążliwy, suchy kaszel, który praktykuje od lat.
Siemię lniane posiada witaminę E która jest głównym antyoksydantem i uczestniczy w dostarczaniu do komórek składników odżywczych.
Dodatkowo zawiera magnez, wapń i żelazo czyli niezbędne składniki dla naszego organizmu.
Zawiera także witaminę B która uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek a one z kolei pomagają w tworzeniu szpiku kostnego.
Polecam gorąco.
Syrop z siemienia lnianego.

Składniki:
  • 4 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie syropu:
  • Nasiona lnu wsypałam do garnka i zalałam wodą, dodałam miód, wymieszałam.

  • Gotowałam syrop przez 10 - 15 minut.
  • Potem syrop przestudziłam i przelałam do butelki.
  • Syrop popija się 2 razy dziennie po małej filiżance.
  • Mogą go popijać dzieci powyżej 2 roku życia.


Smacznego.
Przepis od babci.

8 komentarze

  1. jak tylko będę w Polsce muszę sobie zrobić zapas siemienia lnianego :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuza warto, siemię zawsze się przydaje, chociażby do wypieku chleba.

      Usuń
  2. Ja chętnie skorzystam z przepisu:))moja córka ma wielkie skłonności do przeziębień:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to super, ulżysz Jej w cierpieniu. Nie życzę oczywiście aby się przydał ale jeśli?

      Usuń
  3. Napisz jeszcze proszę czy to przecedzasz.Mam suchy męczący kaszel już od wielu lat i wciąż szukam czegoś co by mi ulżyło.Na pewno wypróbuję Twój syrop.Pozdrawiam z Ziemi Kłodzkiej.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecedziłam tylko aby nie było ziarenek w syropie. Oby ten syrop przyniósł Ci ulgę. Pozdrawiam Jolu bardzo serdecznie.

      Usuń
  4. Witam!Dziekuje za przepis.Chetnie go zrobie tylko prosze napisz mi jaki rodzaj miodu dodajesz do gotowania. Do tej pory uzywalam kilku i dodawalam je tylko do cieplej wody,herbaty.... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj jaki lubisz, może być lipowym wielokwiatowy czy gryczany. Ja uwielbiam gryczany.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger