niedziela, 15 października 2017

Omlet ziemniaczany z boczniakami i pieczoną papryką

Omlet ziemniaczany dobry na śniadanie i na obiad.
Znakomite połączenie smaków a sam omlet kremowy i przepyszny.
Polecam gorąco wszystkim smakoszom ziemniaków i boczniaków.
Omlet ziemniaczany z boczniakami i pieczoną papryką.


               Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 jaj
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • sól do smaku
  • 400 g boczniaków
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • olej do smażenia
  • kilka pasków pieczonej papryki
  • garść listków tymianku


Najpierw obrałam ziemniaki, pokroiłam je w plastry ok. 1 cm i gotowałam przez 5 minut, po czym odcedziłam i przestudziłam.
Boczniaki pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle klarowanym, posoliłam.
Na dużej patelni rozgrzałam olej, włożyłam plastry ziemniaków, posypałam przyprawą do wieprzowiny.
Smażyłam 5 minut, a potem ułożyłam na wierzchu podsmażone boczniaki.
Jaja rozbełtałam z solą i wylałam na patelnię, posypałam listkami tymianku, ułożyłam paski pieczonej papryki i na koniec posypałam startym serem.

Przykryłam patelnię i smażyłam na średnim ogniu 5 minut.
Jak ser się stopił a brzegi odchodzą od brzegów patelni omlet gotowy.
Zsunęłam go na talerz.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                        "Podróże małe i duże"
Żwirownia Mikołajewice k/Pabianic

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger