środa, 25 października 2017

Maślankowo - dyniowe placuszki z malinami

Jakże pyszne i puszyste placuszki mam dziś do pokazania.
Maliny kupić zawsze można więc tu nie będzie problemu, mogą nawet być mrożone.
Maślanka idealnie wpływa na nasze trawienie które teraz na jesieni bardzo zwalnia bo po prostu mniej się ruszamy.
Dlatego warto sięgnąć po wspomaganie i zajadać pyszne placuszki z maślanką i dynią.
Zachęcam do pieczenia.
Jeśli nie znajdziecie malin to podajcie z ulubionymi owocami.
Maślankowo - dyniowe placuszki z malinami.


                     Składniki:

  • 2 szklanki maślanki
  • 3 pełne łyżki pure z dyni
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szklanki mąki pszennej krupczatki
  • cukier puder trzcinowy do posypania
  • maliny do podania 
  • olej do smażenia


Do miski wlałam maślankę, dodałam jajo, pure i dokładnie wymieszałam.
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i sodą i dodałam do masy jajecznej.
Dokładnie wymieszałam zawartość miski.
Na patelnię wlałam olej, odrobinę, tak aby patelnia się nawilżyła.
Nakładałam porcje ciasta i smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Podałam posypane cukrem pudrem i malinami.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                       "Podróże małe i duże"
Czapla siwa
Czapla siwa - gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny czaplowatych.
Zasiedla Europę, Azję i Afrykę.
W Polsce średnio liczny ptak osiadły.
Tutaj spotkana w Zgniłych Błotach k/ Aleksandrowa Łódzkiego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger