piątek, 6 października 2017

Marynowana lakówka ametystowa

Lakówka ametystowa - laccaria amethystina ( Huds ) Cooke - piękny grzyb którego poznałam w tym roku.
Jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym, ma grube, rzadkie, często pofalowane blaszki.
Młode owocniki są fioletowe i te nazbierałam.
Grzyb jadalny ale mało wyrazisty w smaku, natomiast w marynacie, potem jako dodatek do sałatek czy mięs są smaczne.
Po ugotowaniu tracą kolor.
Zachęcam do marynowania ale tylko wtedy jeśli jesteście pewni grzyba.
Marynowana lakówka ametystowa.


                      Składniki:

  • 200 g grzybów lakówki ametystowej i muchomorków rdzawobrązowych lub samej lakówki
  • 300 ml wody
  • 100 ml octu spirytusowego 
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 listki laurowe
  • sól morska


Grzyby oczyściłam, włożyłam do garnka zalałam zimną wodą, zagotowałam posoliłam i gotowałam 10 minut.
Znawcy tematu poinformowali mnie że jakbym do wody do gotowania dodała łyżkę octu to grzyby nie będą czarne tak jak moje tylko nieznacznie zmienią kolor.
Następnym razem tak zrobię.

Odcedziłam na sicie.
W drugim garnku zagotowałam wodę z octem, pokrojoną w piórka cebulą, ziarnkami ziela i pieprzu, cukrem i listkiem laurowym.
Gotowałam 10 minut marynatę, po czym włożyłam do marynaty grzyby i gotowałam jeszcze 3 minuty.
Grzyby wraz z marynatą przełożyłam do słoików, zakręciłam i po tygodniu grzyby marynowane gotowe.

Smacznego.
Przepis mojej babci.

2 komentarze

  1. w życiu nie widziałam takiego grzyba,ma super kolor

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jest piękny i szkoda że traci kolor podczas gotowania. Następnym razem jak go znajdę może nie tak bardzo straci kolor.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger