piątek, 20 października 2017

Krupnik jaglany z gąskami zielonkami

Dziś proponuję zupę, pyszną, jesienną, z gąskami zielonkami.
Gąski są pysznymi grzybami i pięknie podkręcają smak i aromat zupy.
Zachęcam do gotowania póki grzyby są w lesie czy na straganach.
Krupnik jaglany z gąskami zielonkami.


                  Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 200 g gąsek zielonek
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 - 2 łyżki domowej jarzynki
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól morska
  • 4 listki laurowe
  • pieprz czarny


Umyłam i obrałam warzywa, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o grubych oczkach.
Pora dobrze wymyłam i pokroiłam w plasterki.
Gąski wyszorowałam z piasku i pokroiłam w paski.
Kaszę przepłukałam wrzącą wodą na sicie aby usunąć goryczkę.
W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim warzywa, dodałam ziele angielskie i liście laurowe.
Potem wlałam bulion i wsypałam przepłukaną kaszę jaglaną, gotowałam 10 minut.
Dodałam gąski, sól, pieprz i gotowałam kolejne 10 minut.
Zupa gotowa.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
Owocujący chrobotek
Spotkałam chrobotka podczas grzybobrania w połowie października.

2 komentarze

  1. Uwielbiam te grzybki ale nie widziałam ich jeszcze na targu.
    Dzisiaj na obiad mieliśmy krupnik z kaszy jęczmiennej z żołądkami drobiowymi. też pyszna zupa.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krupnik to jest pyszna zupa a z gąskami jest obłędna.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger