piątek, 20 października 2017

Krupnik jaglany z gąskami zielonkami

Dziś proponuję zupę, pyszną, jesienną, z gąskami zielonkami.
Gąski są pysznymi grzybami i pięknie podkręcają smak i aromat zupy.
Zachęcam do gotowania póki grzyby są w lesie czy na straganach.
Krupnik jaglany z gąskami zielonkami.

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 200 g gąsek zielonek
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 - 2 łyżki domowej jarzynki
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól morska
  • 4 listki laurowe
  • pieprz czarny

Przygotowanie zupy:
  • Umyłam i obrałam warzywa, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Pora dobrze wymyłam i pokroiłam w plasterki.
  • Gąski wyszorowałam z piasku i pokroiłam w paski.
  • Kaszę przepłukałam wrzącą wodą na sicie aby usunąć goryczkę.
  • W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim warzywa, dodałam ziele angielskie i liście laurowe.
  • Potem wlałam bulion i wsypałam przepłukaną kaszę jaglaną, gotowałam 10 minut.
  • Dodałam gąski, sól, pieprz i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Zupa gotowa.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Owocujący chrobotek
Spotkałam chrobotka podczas grzybobrania w połowie października.

5 komentarze

  1. Uwielbiam te grzybki ale nie widziałam ich jeszcze na targu.
    Dzisiaj na obiad mieliśmy krupnik z kaszy jęczmiennej z żołądkami drobiowymi. też pyszna zupa.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje bardzo za przepis, gotuje pierwszy raz z jaglanką na pewno będzie smaczna. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem tego pewna Ireno, napisz potem czy smakował? Pozdrawiam i dziękuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger