niedziela, 8 października 2017

Grillowane kolby kukurydzy

FIT
Uwielbiam kukurydzę gotowaną i podaną z masłem i solą.
Jednak kukurydza grillowana powala na kolana nawet tą gotowaną.
Grillowanie wydobywa z niej naturalną słodycz i dzięki temu jest jeszcze bardziej smakowita i aromatyczna.
Można ją podawać jako dodatek do różnych dań albo zjadać samą.
Grillowane kolby kukurydzy.


                   Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy cukrowej z liśćmi
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • roztopione masło do podania


Kolby kukurydzy włożyłam do miski, zalałam zimną wodą i moczyłam 20 minut, po czym wyjęłam, wysuszyłam.
Kolby kukurydzy ułożyłam razem z listkami na grillowej patelni, posoliłam i oprószyłam pieprzem i grillowałam 20 minut, obracając ją jak tylko zrumieni się z jednej strony.
Gorącą polałam rozpuszczonym masłem.
Można ją podawać do mięs, potrawek, curry, indyjskiego dalu i zupy albo zajadać samą i mnie taka najbardziej smakuje.

Smacznego.
Przepis wszech obecny.
                                        "Podróże małe i duże"
Borowik szlachetny

6 komentarze

  1. Uwielbiam kukurydzę w własciwie każdej postaci, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta grillowana jest bardziej soczysta i chrupiąca, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Też lubię kukurydzę:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczna, aromatyczna i chrupiąca, pyszna. Pozdarawiam Reniu.

      Usuń
  3. Jeszcze nie próbowałem kukurydzy grillowanej, jestem ciekawy jak ona smakuje, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje obłędnie, polecam ugrillować kolby i zajadać.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger