poniedziałek, 18 września 2017

Wytrawna zupa kokosowa z plantanami i kluseczkami

Taki miałam pomysł na zupę jakiś czas temu a potem już gotowałam ją częściej.
Jest bardzo aromatyczna, pachnąca latem, z kluseczkami i plantanami.
O plantanach pisałam już wcześniej, poczytajcie.
Zupę gotuje się szybko i szybko znika z talerzy.
Wytrawna zupa kokosowa z plantanami i kluseczkami.
               
                Składniki:

  • 3 duże dojrzałe plantany
  • 1 puszka mleka kokosowego - 400 ml
  • 1 laska wanilii
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól morska

                Kluseczki:

  • 2 jaja
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Do garnka wlałam mleko kokosowe, bulion, obrane i pokrojone na plastry plantany.
Wanilię rozkroiłam wzdłuż, wyjęłam pesteczki i razem z laską włożyłam je do garnka.
Gotowałam zupę 5 - 10 minut po czym wyjęłam wanilię i zmiksowałam na gładki krem.
Z jaj, mąki soli i tymianku utarłam gęste ciasto.
Na gotującą zupę łyżką wkładałam porcje ciasta do wyczerpania jego i gotowałam 5 minut.
Doprawiłam jeszcze zupę solą jeśli trzeba i podałam gorącą.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
"Niebieskie Źródła" - rezerwat przyrody
Wyjątkowa barwa wody Niebieskich Źródeł jest zjawiskiem o charakterze optycznym.
Czysta woda z wapiennych źródeł pochłania promienie czerwone, przepuszcza zaś odbite od dna fale niebieskie i zielone, które możemy obserwować.
Rezerwat można zwiedzać w Tomaszowie Mazowieckim.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger