piątek, 22 września 2017

Flądra pieczona z przyprawą bosforską

Przyprawy bosforskiej nie znałam wcześniej a teraz ją używam często bo jest pachnąca i znakomicie nadaje się do ziemniaków ale i do mięsa czy tak jak dziś do ryby.
W skład przyprawy wchodzą: curry, papryka słodka, gorczyca, pieprz czarny, cebula, czosnek, sól i cukier.
Przyprawa nadaje potrawom charakterystycznego, orientalnego smaczku.
Wypróbujcie koniecznie.
W połączeniu w rybą spisała się znakomicie.
Flądra pieczona z przyprawą bosforską.

               Składniki:

  • 1 duży filet z flądry
  • 1 łyżka przyprawy bosforskiej
  • 1 łyżka oliwy

Rybę umyłam, osuszyłam i natarłam oliwą i przyprawą, pozostawiłam na 15 minut.
Potem przełożyłam rybę do naczynia do zapiekania i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut i 5 minut pod grillem.
Podałam z pieczywem i surówką.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                        "Podróże małe i duże"
Rezerwat "Niebieskie Źródła"
Rezerwat "Niebieskie Źródła" znajduje się w Tomaszowie Mazowieckim.
Obok rezerwatu można zwiedzić Skansen Rzeki Pilicy a także wielbiciele kajaków mogą wziąć udział w spływach kajakowych.

4 komentarze

  1. Znów fajne danie:)))często Twoje przepisy zapisuję i sięgam po niekiedy barak weny:)))zawsze się sprawdzają:)))pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło czytać takie słowa Reniu, dziękuję.

      Usuń
  2. Super propozycja, lubię ryby i chętnie skorzystam z przepisu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger