Rezultat wyszedł przepysznie, papryki szybko zniknęły z talerzy.
Warto więc czasami eksperymentować aby potem zajadać pyszne dania.
Papryka zielona ma charakterystyczną goryczkę która idealnie współgra z mięsem i ryżem.
Zachęcam to spróbowania tak faszerowanej papryki.
Faszerowana zielona papryka.
Składniki: 3 porcje
- 6 zielonych równych papryk
 - 1,5 szklanki suchego ryżu czerwonego
 - 1 puszka mix fasoli z ciecierzycą gotowane na parze - 425 ml - miałam Bonduelle
 - 1 dymka ze szczypiorem
 - świeże zioła posiekane po 2 łyżki: cząber, hyzop, estragon, lubczyk, majeranek
 - 250 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
 - sól morska
 - czarny pieprz świeżo mielony
 - 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
 - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
 - 1 łyżeczka przyprawy toskańskiej
 
Najpierw w dużej ilości lekko słonej wody ugotowałam ryż.
Wsypałam suchy ryż na wrzącą wodę i gotowałam go 20 - 25 minut, odcedziłam.
Do dużej miski włożyłam mięso, ugotowany i przestudzony ryż, posiekane zioła, pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi, posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem, przyprawę toskańską oraz osączone z zalewy strączki.
Całość wymieszałam na jednolitą masę.
Z każdej papryki odcięłam górę z ogonkiem a z dolnej części usunęłam gniazda nasienne.
Do każdej nakładałam farszu dociskając, z lekką górką.
Papryki nakryłam "czapeczkami" i ciasno ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
Naczynie przykryłam pokrywką i piekłam papryki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Podałam gorące.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
| Czubajka kania | 
Całymi stadami, wielkimi rodzinami, cieszyły grzybiarzy swoimi parasolowatymi kapeluszami.
2 komentarze
Dorotko,
OdpowiedzUsuńten zestaw muszę wypróbować.
Pozdrawiam:)
Koniecznie Łucjo, papryka jest pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.